.  Когато на 21-ви януари частната компания Рокет Лаб изстреля

...
.  Когато на 21-ви януари частната компания Рокет Лаб изстреля
Коментари Харесай

Звездата на човечеството: огледален спътник, изведен тайно от Рокет Лаб в орбита, който свети ярко на нощното небе!

.  Когато на 21-ви януари частната компания Рокет Лаб изстреля за пръв път ракетата си “Електрон ” до орбита, в началото беше оповестено, че на борда пътуваха единствено три спътника – два “Лемур ” на Спайър Глоубъл и един “Дав ” на Планет.

Оказа се обаче, че компанията ни е предоставила още една чудесна изненада! Без да оповестява авансово, в орбита е бил изведен скрито още един, четвърти сателит. Този сателит е огледален, прилича на диско топка и свети блестящо на нощното небе. Името му е “Звездата на човечеството ”. 

Целите на спътника мощно припомнят тези на съветския сателит “Маяк ”, който беше изведен в орбита на 14-ти юли 2017 година. Това бе първият сателит, който беше издигнат в Русия със средства, набрани чрез групово финансиране (или още известно като “краудфъндинг ”). За страдание спътникът не съумя да разгърне огледалото си в орбита. 

Днес Рокет Лаб съумява там, където основателите на “Маяк ” не можаха. “Звездата на човечеството ” в действителност се вижда елементарно от Земята. Спътникът е основан от американския бизнесмен и създател на Рокет Лаб – Питър Бек.

“Звездата на човечеството ” прави една цялостна обиколка към Земята на всеки 90 минути. От време на време минава и над България. За да видите по кое време се обрисува да премине над нас, можете да отидете на уеб страницата на самодейността:

http://www.thehumanitystar.com

Там постоянно има настояща карта на местоположението на спътника. 

Очаква се “Звездата на човечеството ” да престои в орбита към девет месеца, след което ще падне назад на Земята. Спътникът ще изгори в атмосферата изцяло, без да остави никакви следи от наличието си както в космоса, по този начин и на земната повърхнина – т.е. няма да остане като галактически отпадък. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР